Lodge
Dinsdagochtend zaten we al weer vroeg aan het ontbijt in de lodge waar we verblijven in Nsanje. Ontbijt dat bestaat uit patat, een ei, twee boterhammen en een kopje thee. Dit is dan ook de meest luxe lodge in de hele omgeving. ’s Avonds moeten we het soms zonder stroom doen en er komt ook niet altijd water uit de kraan in de douche. Het is een beetje behelpen, maar het went snel. Vergeleken met de lokale bevolking is het leven in de lodge heel erg luxe.

Moses
Daar kwamen we wel achter toen we dinsdag na het middageten (we aten Nsima, het lokale maïsgerecht vandaag opgediend met een stukje geit) op bezoek gingen bij Moses. Moses helpt de jongens met vertalen bij het bouwproject, zodat het communiceren met de lokale bouwers wat makkelijker gaat. Moses bood ons aan om zijn huis te bekijken, wat we natuurlijk niet afsloegen. Om geen te grote groep te hebben werd besloten dat alleen de jongens met Moses mee zouden gaan om zijn huis te bekijken.

Dorpje
Op drie kilometer afstand van het day care centre van Timotheos kwamen we in het dorpje waar Moses woont. Toen we aan kwamen lopen (de bewoners bleken al op de hoogte) werd er druk heen en weer gerend en werden uit alle hoeken en gaten van het 2500 mensen tellende dorp stoelen voor ons tevoorschijn getoverd. Nog voor we zaten liep het hele dorp uit. Tientallen kinderen (en op iets meer afstand volwassenen) wilden een glimp opvangen van het groepje blanken.

Het huis van Moses
Eerst liet Moses ons het huisje van zijn oma zien. Dit bestaat uit twee kamers waarvan de één voor opslag dient en de ander voor bereiding van de maaltijd en als slaapplaats. Vervolgens liepen we naar het hutje waarin Moses samen met een vriend slaapt. Niet meer dan twee bij anderhalve meter wat dient als slaapplaats en studieruimte. Trots liet Moses (die vanuit de stichting Timotheos gesponsord wordt als student) zijn scheikundeboek zien. We waren verbaasd over het niveau waarop dit vak wordt gegeven. Na nog even plaats te nemen in de kring namen we afscheid en gingen terug naar het day care centre om ’s middags de meiden te helpen bij het knutselen en de spelletjes doen met de kinderen op de evangelisatieweek.

Kostuum en zalf
De dames hadden vanuit Nederland enkele kostuums meegenomen en overhandigden dinsdag een pak aan de dominee die aan het day care centre verbonden is. Trots beloofde hij het de volgende dag al aan te trekken. Daarnaast wordt tijdens de evangelisatieweek door de dames zalf gesmeerd op de hoofden van kinderen met kale plekken. Zo hopen we de wormpjes die deze kale plekken op de hoofden veroorzaken te vernietigen.

Reparatie van een pan
Nadat we woensdag aankwamen bij het day care centre vroeg Maria (de matron die onder meer voor het eten zorgt) ons om naar Nsanje te rijden omdat één van de twee pannen waarmee Nsima wordt gekookt voor de 300 kinderen het had begeven. Een groot gat in de bodem moest worden gerepareerd, dus reden twee van ons met de matron en de pan achterin naar het dorp (15 kilometer). Daar aangekomen bleek bij navraag niemand over de kunst te beschikken om de stalen pan te repareren en reden we terug om naar het dorp Bangula te rijden, 40 kilometer verderop. Daar bleek wel een smid te zijn en terwijl we drie uur wachtten repareerde hij de pan.

Klapband
’s Middags werden er diverse werkzaamheden verricht op het terrein van het day care center. Drie van ons reden ’s middags terug naar de stad voor een goede nachtrust. Onderweg kregen ze een klapband maar met een reserveband kon de weg worden vervolgd. Aan het einde van de week plaatsen we een nieuwe blog met onze ervaringen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*