Met een koffer vol belevenissen komen we terug in Nederland. De Afrikaanse belevenissen van de laatste week willen we graag nog even delen.

Kerkdienst in Mbulumbuzi
Afgelopen zondag (07-08) gingen we naar de kerk in Mbulumbuzi. Aan het begin van de dienst leek het alsof er deze dienst niet zoveel leden bij deze gemeente hoorden. Maar aan het eind van de dienst bleek het tegendeel waar te zijn: Het kerkje zat vol… Ook in deze gemeente werden we hartelijk ontvangen, samen met de groep uit Ede en familie Boer. Voorin de kerk lieten we van ons horen door psalm 42 met bovenstem en ‘Zoekt eerst het Koninkrijk van God’. Ook uit deze kerkdienst bleek dat hetzelfde Evangelie kilometers ver van Nederland mocht klinken. Na de dienst gingen een aantal van ons mee naar de zondagsschool van Bep. Met een heel aantal kinderen op de grond vertelde zij een Bijbelverhaal in Cichewa. We merkten op dat de kinderen er hier duidelijk beter uitzagen dan de kinderen van ons project in Nsanje. Onze zondag was verder een rustige dag. James kwam nog even wat afscheidswoorden spreken en ’s avonds waren we voor het laatst te gast bij Wim, waar we een Nederlandse dienst beluisterden.

Houtsnijwerk
Maandag was het al heel vroeg dag, aangezien we vanuit onze lodge in Blantrye om 06.00 uur vertrokken richting Lake Malawi. We hadden zo’n 5 uur rijden voor de boeg, dus konden we onze tijd goed gebruiken. We onderbraken onze reis zo af en toe door bijvoorbeeld een markt te bezoeken met allerlei houtsnijwerk. In de hoop dat we alles mee zouden krijgen in de koffer kochten we daar en bij onze verblijfplaats bij Cape Maclear onze souvenirs.

Lake Malawi
Het was heerlijk om bij Lake Malawi aan te komen en rustig aan te doen. We genoten van de zon en het water en hebben op een vlot de zonsondergang kunnen zien. De eerste nacht verbleven we in een hut waarbij de eerste voetstap vanuit de hut op het strand was en de tweede nacht verbleven we in een wat luxere hut een stukje verderop. Veel dingen gaan ook hier op z’n Afrikaans, zoals het nemen van een koude douche en als blanke een duurdere prijs moeten betalen voor de dingen die ze allemaal met een ‘special price’ willen aansmeren.

Zo genoten we ook dinsdag van het heerlijke, warme, Afrikaanse zonnetje met een boottocht over het meer, waarbij we zelfs kip en zelf gevangen vis uit het meer kregen aangeboden. De natuur en temperatuur gaan we echt missen in het koude Nederland!

Wildpark
Woensdag hadden we een drukke dag. Ons ontbijt stond om 7.30 uur klaar, zodat we 8.00 uur weg konden rijden. Toen de koffers waren ingepakt, konden we vertrekken naar het wildpark waar we een dag zouden verblijven voor een safari. Onderweg kochten we nog de laatste souvenirs. Na een hobbelige reis kwamen we rond de klok van 12.00 uur aan bij het National Safaripark. De auto werd geparkeerd, waarna we onze tocht per boot vervolgden. Eigenlijk was dat het begin van de safari: we zagen onder andere al een paar krokodillen.

Bij onze aankomst werden er eerst een paar afspraken gemaakt. Het was bijvoorbeeld echt niet de bedoeling dat we ’s avonds naar buiten gingen zonder bewaker. Dat de dieren niet ver bij ons vandaag waren, merkten we snel genoeg. Tijdens de lunch werd het brood van de tafel gehaald door een aap, dat was daar heel normaal. Na de lunch werden de huisjes verdeeld en hadden we even de tijd om onze spullen te ordenen. Dit was voor de vierde keer een andere slaapplaats deze week. Al snel stonden we klaar voor de eerste safari: per boot.

Olifanten
Op het water werden we begeleid door een gids die ons krokodillen, 80(!) olifanten en hippo’s liet zien. Eenmaal weer aan wal duurde het niet lang of we konden instappen in een jeep. Safari nummer twee voor die dag. Tijdens die rit zagen we weer allerlei andere dieren, waaronder herten en zwijnen. De gids bracht ons op een prachtig plekje, waar we konden genieten van een echte Afrikaanse zonsondergang. Vanzelfsprekend was de terugweg behoorlijk donker. Maar ook toen hebben we nog enkele dieren gezien. En een blik geworpen op de sterrenhemel, waar we heel wat sterren meer konden zien dan in Nederland.

Wandelsafari
Toen we terug kwamen, was het tijd voor het diner. Alles werd goed geregeld. Na het eten hebben we nog even nagetafeld, voordat we door de bewaker naar onze huisjes werden gebracht. De volgende morgen zou de dag weer vroeg beginnen. Van 6.00 uur tot 7.00 uur werden onze safari’s afgesloten met een wandelsafari. Tijdens de tocht bekeken we vooral de afdrukken en uitwerpselen van verschillende dieren. Na het ontbijt was het even haasten, omdat we ook nu weer op tijd moesten vertrekken. Ons vliegtuig zou namelijk om 14.15 uur vertrekken. Gelukkig verliep de reis voorspoedig, en waren we mooi op tijd op het vliegveld. Daar werden de spullen uit de auto geladen en leverden het witte busje die ons de afgelopen 3 weken heeft vervoerd weer in. Al met al hadden we toch zo’n 2500 kilometer op de teller staan.

Terugreis
Op het vliegveld checkten we in, en gelukkig waren we in Malawi allemaal verzekerd van een plekje tijdens alle drie de vluchten. We namen afscheid van Wim Akster en onze reis kon beginnen. De eerste vlucht had behoorlijk wat vertraging, eerst zouden we om 14.15 uur vertrekken. Dit werd uiteindelijk 16.30 uur. Gelukkig hadden we de tijd en hoefden we nu op het vliegveld in Ethiopië niet zo lang te wachten. Uiteindelijk landden we, zoals gepland, om 9.15 uur op Schiphol. Daar werden we opgewacht door verschillende familieleden die ons weer terugbrachten in de Alblasserwaard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*